MAKALELER

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI ÇOCUKLARI NASIL ETKİLER?

Dil ve Konuşma Bozuklukları özellikle erken dönemlerde önemli sorunların ortaya çıkabilmesine sebep olabildiği gibi çocukların gelecekteki yaşantılarına da doğrudan etkide bulunur. Bu kapsamda özelikle erken dönemde ortaya çıkan bu tarz bozukluklara zamanında müdahale etmek kritik bir öneme sahiptir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları temel olarak 3 sebep etrafından ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda yaşanan bu bozuklukların ilk odak noktası çocuğun konuşmak için kullanması gereken organlardaki yetersizliklerdir. Dil, dudak, ağız ve çevresinde bulunan konuşma yetisini sağlayan organların tam olarak işlevini yerine getiremiyor olması dil ve konuşmada bozuklukların ortaya çıkabilmesine sebep olabilmektedir.

Diğer sebepler çocukların ailelerinde en az bir kişinin dil ve konuşma bozukluğu yaşamış /yaşıyor olması yani genetik faktördür.

Aynı zamanda çocuklarda çevresel etmenler de çok önemlidir. Çocuğa karşı çevresindekilerin davranış biçimleri, ilgi düzeyleri en önemli noktalardandır.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

Dil ve Konuşma Bozuklukları türleri bakımından farklı biçimde ortaya çıkabildiği gibi konuşma ve dili doğrudan etkileyen fiziksel bozukluklar veya nörolojik bazı etkiler sebebiyle gözlemlenebilmektedir. Bu bozuklukların günümüzde daha sık gözlemlendiği türleri;

  • Motor becerilerinin kullanılamamasından kaynaklanan bozukluklar

  • Kekemelik ve akıcılık bozuklukları

  • Fonolojik ve Artikülasyon bozuklukları

  • Gecikmiş dil bozuklukları

  • Gelişimsel bozukluklar

  • Yutma bozuklukları

şeklindedir ve özellikle erken dönemlerde çocuklarda ortaya çıkabilen bu sorunların ilerleyen zamanlarda önemli negatif sonuçlar göstermemesi adına kontrol altına alınması gerekmektedir.  

Dil ve Konuşma Bozukluklarının Çocuklara Etkisi

Dil ve Konuşma Bozuklukları pek çok farklı biçimde ortaya çıkabildiği gibi çoğunlukla;

  • Çocukların kendilerini ifade etmede zorlanma

  • Sosyal becerilerin gelişmesi konusunda geri kalma

  • İletişim becerilerinin gelişmemesi

  • Anlama sorunları

biçiminde gözlemlenmektedir. Tüm bu etkiler eğer terapiye başlanmazsa temel olarak çocukların akademik ve sosyal yaşantılarına zarar vermektedir.

Sosyal Becerilerin Gelişmesine Yönelik Engeller

Sosyal becerilerin gelişmesinin önündeki en temel engeller arasında Dil ve Konuşma Bozuklukları bulunmaktadır. Çocukların etkili bir iletişim kurmasının önünde engel olmakla birlikte sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisinin tesis edilmesine de engel taşır ve doğrudan etkide bulunmaktadır.

Konuşmada Akıcılığın Bozulması

Dil ve Konuşma Bozuklukları kapsamında en temel etkilerden biri de konuşmanın akıcılığında ortaya çıkan bozukluklardır. Erken dönem gelişme sürecinde bulunan çocuklarda ortaya çıkabilen bu tarz bozuklukların kontrol altına alınması uzmanlardan tavsiye alınması önerilmektedir.

İfade Güçlüklerinin Yaşanması

İfade güçlükleri özellikle çocuklarda farklı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Kendini ifade etme konusunda sorun yaşayan çocuğun, topluluk önünde konuşma, etkili iletişim sağlama, yeni arkadaşlıklar kurma veya arkadaş edinme gibi durumlarda problemler yaşayabileceği bilinmektedir.


Seslerin Yanlış Söylenmesi

Seslerin yanlış ifade edilmesi çocukların sosyal yaşantısına doğrudan olumsuz yönde etkide bulunmakta ve çocuğa karşı akran zorbalığına yol açabilmektedir.


Sosyal Hayata Olumsuz Etkiler

Dil ve Konuşma Bozuklukları kapsamında çocukların gelecek yaşantısını en derinden etkileyecek olan durum ise sosyal başarılara ket vurulmasıdır. Bu tarz olumsuzluklar özgüven eksikliği gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.


Uyguladığımız Terapi Yaklaşımları