MAKALELER

ÇOCUKLARDA KEKEMELİK

Çocukluk Çağı Kekemelik

Beylikdüzü Fonist Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi olarak kurumumuzdaki dil ve konuşma terapistlerimiz ve klinik psikoloğumuz tarafından ailelerimize terapiler hakkında düzenli olarak bilgilendirme yapılmaktadır. Ebeveynler kekemelik konusunda sıklıkla ‘Babasında da kekemelik vardı ama geçti.’ , ‘Çocuğum heyecanlanınca harfleri söyleyemiyor’ , ‘Çocuğum çok utangaç olduğundan konuşamıyor.’, ‘Çocuğumun ses problemi var.’ gibi şikayetler ile kurumumuza başvurmaktadır. Bu makalemizde dil ve konuşma gelişimde doğru bilinen yanlışlar ile ilgili temel bilgiler ve ebeveyn önerileri bulunmaktadır.

Çocukluk çağı kekemelik sorunları çoğunlukla ebeveynler tarafından ‘nasıl olsa geçer’ olarak adlandırılan durumlar olsa da bazı büyük problemlerin doğmasına sebep olabilir. Sözcük, ses ya da heceleri ifade ederken çocukların takılması ya da duraksaması durumlarının tamamına kekemelik denmediği gibi ebeveynlerin bu konuda bilinçli olmaları ve çocuğun gelişim dönemini tamamladıktan sonra adım atacağı ergenlik ve yetişkinlik süreci boyunca psikolojik sorunlar gibi başka sorunlar ile karşı karşıya kalmasının önüne geçmeleri gerekir.

Çocukluk Çağı Kekemelik Nedir?

Kekemelik nedir? sorusu özellikle gelişme döneminde bulunan çocuk sahibi olan ebeveynler tarafından en çok merak edilen durumların başında gelir ki tüm kekemelik sorunlarının büyük ölçüde çocukluk dönemlerine dayanıyor olması ya da gelişim döneminde belli yaş aralıklarında çocukların kekemelik sorunlarına karşı daha büyük hassasiyet gösteriyor olması bu durumu anlaşılabilir kılar. Bu anlamda değerlendirildiğinde çocukluk döneminde ortaya çıkan kekemelik; çocukların konuşma ya da konuşmaya başlama esnasında ses, hece ya da sözcükleri söylerken duraksamaları, tekrar etmeleri ya da sesleri uzatmaları anlamına gelir.

Çocukluk Çağı Kekemeliğin Nedenleri Arasında Neler Bulunur?

Çocukluk çağı kekemelik probleminin nedenleri çoğunlukla genetik yatkınlıklar olmakla birlikte aynı zamanda çevresel koşullar ve nörolojik faktörler de bu noktada önemli bir yere sahiptir. Kekemelik, bazı çocuklarda başlangıcından itibaren ilk aylarda (yaklaşık %60 oranında) spontan olarak iyileşebilmektedir.

Çocukluk Çağı Kekemeliği Ne Zaman Başlar?

Çocukluk çağı kekemelik sorunlarının başlangıcı ile ilgili yapılan araştırmalar, bu sorunun ortaya ilk olarak çıktığı yaş aralığının 3 ile 5 yaş arasında olduğunu göstermiştir. Bu kapsamda ebeveynlerin çocuklarının 2 ve 5 yaş aralığında dil ve konuşma becerilerini incelemeleri, sağlıklı yönetebilmeleri ve olası aksaklıklarla karşılaşmalarını engellemek adına dikkatli davranmaları gerekmektedir.

Çocukluk Çağı Kekemeliği Ne Kadar Sürer?

Kekemelik terapisi ile kekemeliğin kontrol altına alınması mümkündür ve çocukluk döneminde yaşanan bu tarz sorunlara müdahale etmek yetişkinlerde yaşanan sorunlara göre çok daha hızlıdır ve sonuçları daha kolay görülebilmektedir. Dolayısıyla erken ve profesyonel bir müdahalenin gerçekleşmesi olası kekemelik sorunlarının, yetişkinlere göre daha kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınarak tedavi edilmesine imkan verir.

Çocukluk Döneminde Ortaya Çıkan Kekemeliklerde Ebeveynler Ne Yapmalıdır?

Çocukluk çağı kekemelik belirtileri gösteren çocukların aileleri her şeyden önce çocukla kurdukları iletişimi güçlü ve hissedilebilir bir seviyeye taşımalı ve çocuğun cümlelerini bitirmesine izin vermelidirler. Bu noktada göz temasını kesmemek ve etkili bir biçimde çocuğu dinlemek, çocuğun psikolojisi üzerinde pozitif olarak önemli bir ilerleme kat edilmesini sağlayabilir. Kesin çözüm ise Beylikdüzü gibi oldukça yoğun nüfusun bulunduğu alanlarda hizmet veren terapi merkezlerinden ya da uzmanlardan yardım almaktır.

Çocukluk Çağı Kekemeliği Geçer mi?

Çocukluk çağı kekemelik terapisi için dil ve konuşma terapistlerinin uyguladığı birçok terapi yöntemi bulunmaktadır. Bu terapi yöntemleriyle dil ve konuşma terapistleri, ailelerle işbirliği içinde olmak kaydıyla çocukların kekemeliklerini kontrol altına almayı amaçlamaktadırlar. Bu doğrultuda bireye özel ve en uygun olacak terapi yöntemlerini belirleyerek terapilere başlamaktadırlar.

Burada önemli olan soru ‘Çocuğumun kekemeliği geçer mi?’ sorusundan ziyade ‘Bu durumda ne yapabiliriz, nasıl bir yol izlememiz gerekir?’ sorusu olmalıdır.

Çocukluk Çağı Kekemeliğinde Terapi Uygulamaları

Beylikdüzü Fonist Dil ve Konuşma Merkezi olarak kekemelik terapisinde bireye özel terapi yöntemleri kullanmakta ve en kısa sürede çözüme kavuşabilmeyi hedeflemekteyiz.

Uyguladığımız Terapi Yaklaşımları